TRENTINO – ALTO ADIGE (Južna Tirolska)
Odhod: 10. april 2025
3 dni, avtobus
degustacije: Alois Lageder, Manincor, Elena Walch, Franz Haas, Loacker, Foradori
vinsko kulinarično doživetje
Spremljevalec:
g. Martin Gruzovin
Cena od
TRENTINO – ALTO ADIGE (Južna Tirolska)
Odhod: 10.04.2025
Trajanje: 3 dni
Prevoz: avtobus
Spremljevalec: Martin Gruzovin
Pokrajino Trentino - Alto Adige dejansko sestavljata dve pokrajini. Južni Trentino in severni Alto Adige, po nemško Sudtirol. Dve pokrajini in dva naroda, ki bivata skupaj na enem prostoru. In ta prostor je posrečena kombinacija nemške preciznosti in italijanske igrivosti, ki jo srečamo skorajda na vsakem koraku bodisi v ekonomiji na splošno, ali recimo v turizmu in še prav posebej v vinogradništvu in vinarstvu. Preplet sredozemskega in alpskega podnebja daje fantastične rezultate prav tu, kjer se palme srečajo s snegom. Kar nekaj avtohotonih sort premorejo, od katerih izstopata Schiava in Lagrein, na voljo pa je tudi širok nabor bordojskih sort in modrega pinoja. Ko pomisimo na bele Gewurz Traminer ali Muller Thurgau takoj pomislimo na to najbogatejšo italijansko pokrajino. Seveda to niso edine bele sorte, saj imajo v celotni vinski pridelavi bela vina dvotretjinski delež. V skoraj vse skrivnosti te vinske pokrajine nas bo spet z veseljem popeljal Martin Gruzovin. To bo izjemno vinsko kulinarično potovanje.
PROGRAM POTOVANJA
Prvi dan – četrtek, 10.04.2025
LJUBLJANA - MAGRÈ – CALDARO - BOLZANO
Zbor potnikov ob 06.00 uri na parkirišču Tivoli v Ljubljani in odhod avtobusa.
Vožnja proti Primorski in prestop meje v Vrtojbi. Nadaljevanje poti mimo Benetk in Verone v pokrajino Trentino – Alto Adige ali Sudtirol zaradi močne nemške manjšine v tej pokrajini.
V opoldanskih urah prihod v ikonično vinsko klet Alois Lageder. Posestvo pod njegovim vodstvom se je med prvmi začelo ukvarjati z biodinamiko in holistični pristop k pridelavi grozdja ter kasneje negovanju vina se zrcali v njihovih vinih, ki jih bomo spoznali ob lahkem kosilu.
Popoldan obisk ekskluzivne vinske kleti Manincor, grof Michael Goess-Enzenberg in njegova žena sta pri gradnji svoje nove kleti in vinske kleti leta 2004 uporabila osnove trajnostnega razvoja. Edinstveni so tudi po tem, da uporabljajo lastna hrastova drevesa za izdelavo svojih sodov za staranje vin. Ogled vinske kleti in pokušina ter nato po slikoviti vinski cesti proti Bolzanu. Namestitev v hotelu 4* v Bolzanu in večerja z vini v restavraciji v bližini hotela. Nočitev.
Drugi dan – petek, 11.04.2025
BOLZANO - TERMENO - MONTAGNA - MERANO - BOLZANO
Zajtrk v hotelu. Ves dan bo namenjen obiskom in pokušinam v vrhunskih vinskih kleteh.
Vožnja po slikoviti južnotirolski vinski cesti do družinske vinske kleti poimenovani po Eleni Walch. Sicer arhitektka, ki se je primožila v staro vinsko družino in dopolnila staro družinsko tradicijo z novimi pristopi. Zdajšnje posestvo, ki obsega 90 ha, vodita njeni hčeri, ki sta že peta generacija. Obisk posestva, kleti in pokušina.
Dopoldan obiščemo še eno družinsko klet - Franz Haas, ki tudi spada med elito italijanskega vinarstva in je ena redkih vinskih kleti na levem bregu reke Adiže, kjer bolje uspevajo rdeče sorte. Seveda imajo vinograde tudi na desnem bregu. Ogled vinograda in pokušina.
Pot bomo nadaljevali v Merano, kjer bo kosilo z vini v restavraciji Sissi – ena Michelinova zvezdica.
Popoldan povratek v Bolzano, bolje griče nad Bolzanom in obisk vinske kleti Loacker. Trije bratje, tri posestva in ena filozofija: pridelovati vina, ki ne sledijo modnim trendom.
Obisk posestva nad Bolzanom in pokušina njihovih vin v paviljovu Skywine s prelepim pogledom na mesto. V hotel se bomo vrnili okoli 19 h. Prosto za obisk mesta z množico restavracij, vinskih kleti in vinskih barov. Nočitev.
Tretji dan – sobota, 12.04.2025
BOLZANO - MEZZOLOMBARDO - LJUBLJANA
Zajtrk v hotelu in dopoldan ogled znamenitosti južnotirolske prestolnice, ki si jih bomo ogledali z lokalnim vodnikom. V opoldanskih urah bomo zapustili Bolzano in se napotili južneje – v pokrajino Trentino. Po slabi uri vožnje bomo prispeli v Mezzolombardo, ki velja za središče te južne vinske regije. V prijetni restavraciji bo najprej kosilo z vini in se nato peš sprehodimo do bližnje vinske klet Foradori. Nekdanjo zadružno klet iz začetka 20 stoletja je družina Foradori kupila pred slabimi sto leti in so se že takrat lotili biodinamike, ki jo današanja tretja generacija rodbine uspešno nadaljuje. Pozno popoldan se bomo odpravili proti domu. V Ljubljano bomo prispeli okoli 23h.
CENA od:
1.030,00 € pri udeležbi 25 oseb
1.080,00 €pri udeležbi 20 oseb
1.130,00 € pri udeležbi 15 oseb
CENA VKLJUČUJE:
- prevoz z udobnim turističnim avtobusom na relacijah kot navedeno,
- vse pristojbine za ceste,
- namestitev z zajtrkom v hotelu 4* v Bolzanu,
- 3 x kosilo z vini (od tega eno kosilo v Michelin 1*),
- 1 x večerja z vini,
- 6 x obisk vinskih kleti s pokušino,
- ogled Bolzana z lokalnim vodnikom,
- strokovno vodenje Martina Gruzovina,
- organizacijo in izvedbo potovanja.
Doplačilo za enoposteljno sobo : 160,00 €
POPUST 30,00 € za člane kluba »O vinu«
Za uveljavljanje popusta, je treba ob prijavi navesti številko članske izkaznice.
Popust velja samo za imetnika kartice »O vinu« in ne velja za družinske člane ali sopotnike na isti prijavnici, če niso člani kluba.
Minimalna udeležba : 15 oseb
Maksimalna udeležba : 25 oseb
Prijave sprejemamo do 13.03.2025 oz. do zasedbe prostih mest.
Pomembno: Pridržujemo si pravico do spremembe vrstnega reda ogledov posameznih kleti in pravico spremembe posamezne kleti z drugo kletjo primerljive in odgovarjajoče kakovosti. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.
Dodatno: prijavnina 20,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.
TENTOURS
Domžale, julij 2024
Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.
Splošni pogoji in navodila –
Dodatek I: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju
Strokovni spremljevalec: Martin Gruzovin
(foto: Aleš Beno)
Veseli smo, da se je Martin pridružil naši že uveljavljeni skupini strokovnih sodelavcev in verjamemo, da bomo v sodelovanju z njim lahko pripravili še mnogo lepih potovanj po vinorodnih pokrajinah. Martin je krst turističnega delavca že doživel jeseni 2019, ko je bil zadolžen za strokovno plat izleta v Valpolicello, ko je vodil skupino novopečenih slovenskih sommelierjev III. stopnje. Nalogo je opravil z odliko.
Martin skrbi za prodajo v biodinamični kleti Guerilla iz Vipavske doline. Po poklicu diplomirani organizator menedžer se je v vinskem svetu znašel skoraj po naključju. Leta 2009 je lagodno službo pri takrat največjem slovenskem trgovcu zamenjal za popolnoma novo zgodbo v vinski branži. Vino ga je popolnoma prevzelo in postalo njegov način življenja. Danes je sommelier tretje stopnje in aktualni državni prvak v sommelierstvu. V redkem prostem času je strasten ribič in rekreativni športnik.