RIZLINGI SLOVENSKE ŠTAJERSKE

V sodelovanju s časnikom Finance in portalom O vinu!

 

Pri nas mu pravimo tako, s pridevnikom renski, da ga ločimo od laškega, s katerim si nista prav nič v sorodu. Kaj res? Med potjo na Štajersko in nazaj bo dovolj časa, da pojasnimo to pojmovno zmedo, izvor imena, poreklo in še kaj. V svetu ga poznajo kot riesling, in pika. Je stara nemška sorta, verjetno izvira iz Rheingaua, torej iz porečja Rena. Nemci ga imajo za kralja belih vin. Ampak kraljevski je samo na kraljevski legi in če se mu kraljevsko streže. Zahtevnež pač. Toda tak zna razveseljevati še in še: s tako okusno in zrelo kislino, kadar je tisti pravi, da mu zlepa nobeno drugo vino ni kos; s cvetlično in sadno aromo, ki včasih zadiši po cvetoči lipi, drugič po marelici ali vinogradniški breskvi, starejši in zrelejši po kremenu in petroleju. Sorta, ki je najbolj dolgoživa in zlepa ne omaga pod težo let. Obiskali bomo tri slovenske mojstre renskega rizlinga, ki dobro vedo, kako mu je treba laskati. Še oklevate?  

 

Strokovni spremljevalec: Jože Rozman

 

 

Vinski publicist, degustator na domačih in tujih ocenjevanjih vin, sommelier II. stopnje, WSET III., predavatelj na delavnicah in vodenih degustacijah, tudi vinogradnik. Ustanovitelj Revije Vino, njen dolgoletni urednik, zdaj sodelavec, objavlja tudi v drugih medijih. Dober poznavalec vinskega dogajanja doma in po svetu, ki ga spremlja s strastjo in neusahljivim zanimanjem. Druženje z njim zna biti strokovno in poučno, resno in sproščeno, tudi zabavno in duhovito.

 

Program potovanja:

 

Zbrali se bomo v Tivoliju v Ljubljani. Odhod z udobnim turističnim avtobusom ob 07.30 proti Mariboru. Na poti postanek za jutranjo kavo. Naša prva vinska klet bo hiša Joannes v Vodolah nad Mariborom. Ker prazna vreča ne stoji pokonci, bodo Protnerjevi najprej poskrbeli za to: »kiblflajš«  in druge lokalne dobrote, nato pa se bomo pod vodstvom Boštjana spoprijeli z njegovimi renskimi rizlingi. Po kratki vožnji bomo prispeli do Jareninskega dvorca, ki je danes sedež vinske kleti Dveri-Pax v lasti benediktinskega reda in nadaljuje 800 let staro tradicijo pridelave vina. Obisk lepo urejenega posestva in vinske kleti ter pokušina njihovih rizlingov.

Pozno popoldansko kosilo v gostišču Denk, kjer družinsko tradicijo nadgrajuje predrznost mlade generacije in se pri ustvarjanju svojstvene kulinarike obračajo k danostim pokrajine ter brskajo po preteklosti, da bi izpolnili svojo vizijo. Kosilo z vini. Pozno popoldan še skok po znameniti »srčkasti« cesti v vinsko klet Ducal v Svečini. Trte se na dobrih 8 hektarjih razprostirajo v obliki amfiteatra, kar s katakteristično lapornato podlago nudi idealne pogoje za elegantno, bogato in strukturirano vino. Lani so prvič napolnili amfore in betonska jajca, ki dopolnjujejo njihovo vizijo in strast do oranžnih vin. Ogled posestva in kleti ter pokušina.

Že v mraku se bomo po isti poti vrnili proti domu. Predviden prihod v Ljubljano ob 21.00 uri.

 

Cena : 130,00 € pri udeležbi 25 oseb

             145,00 € pri udeležbi 15 oseb

 

V ceno je všteto :

-3 obiski vinskih kleti s pokušino

-dopoldanski prigrizek

-kosilo z vini

-spremstvo g. Jožeta Rozmana, vodenje, organizacija in izvedba vinsko kulinaričnega izleta

-prevoz z udobnim turističnim avtobusom kot v programu in vse pristojbine za ceste

 

Maksimalna udeležba : 25 oseb

 

Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.

Sorodni izdelki
MOLDAVIJA
5 dni, letalo, hotel 4*, maksimalna udeležba: 15 oseb, spremljevalec: g. Jože Rozman, odhod: 27.04.2018

PRIPOROČAMO!

Cena:
1.160,00 €
ČILE, ARGENTINA in URUGVAJ

12 dni, letalo, hoteli 4*

spremljevalec: g. Marin Berović

odhod: 07.03.2018

Cena:
4.700,00 €
FRANCIACORTA

2 dni, avtobus, hotel 4*

minimalna udeležba: 15 oseb

spremljevalec: g. Tomaž Sršen

odhod: 13.04.2018

Cena:
335,00 €
BOLGARIJA

ZAGOTOVLJEN ODHOD

RAZPRODANO - ČAKALNA VRSTA

5 dni, letalo, hoteli 4* in 3*

spremljevalec: g. Janez Benda

odhod: 27.04.2018

Cena:
1.055,00 €