Šampanja – le koga ne razveseli že sama misel na elegantne mehurčke?!

Lahko špekuliramo, da če Dom Perignon, Angleži, Madamme Clicquot… ne bi odkrili in izpopolnili postopka pridelave prestižnih mehurčkov, bi Šampanjo danes poznali kvečjemu kot žitnico Francije in ne kot pokrajino izjemnih penečih vin.

Kaj dela Šampanjo največjo med velikimi?

Čudovita pokrajina z apnenčastimi tlemi ter hladna klima sta gotovo pomembna elementa. Tudi sortni nabor omejen na chardonnay, modri pinot ter pinot meunier doda svoj pečat. A ključne so večstoletne izkušnje in znanje, ki je potrebno za pridelavo tega prestižnega vina.

Kljub vsej akumulaciji znanja ima vsaka šampanjska klet svoj pogled na ideal. V vsaki kleti je poudarek na drugih podrobnostih, ki naredijo slog šampanjca te hiše unikaten.

Obiski šampanjskih kleti, še posebej t.i, »velikih hiš«, so vedno prežeti z dobro mero prestiža in so pravo doživetje zase, še posebej v primeru zasebnih skupin in zasebnega vodenja, ki ga bodo v šampanjskih hišah organizirali posebej za našo skupino.

 

Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak

 

 

Robert Gorjak je mednarodno uveljavljeni in priznani slovenski vinopisec in kritik. Čeprav je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva je leta 2002 z ženo ustanovil Belvin vinsko šolo v kateri se je do danes zvrstilo preko 1500 tečajnikov na več kot 150 tečajih.

Leta 2005 je kot prvi Slovenec zaključil Diplomo iz vina žganih pijač v londonski šoli WSET.

Je ocenjevalec na Decanter World Wine Awards in ostalih ocenjevanjih po svetu.  Kot dopisnik za Slovenijo sodeluje pri nastajanju vinskih vodičev in enciklopedij: The Oxford  Companion to Wine, Jancis Robinson; Hugh Johnson's Pocket Guide; The World Atlas of Wine, Jancis Robinson, Hugh Johnson. Med leti 2008-2012  je  izdal pet vinskih vodičev o slovenskih vinih: »Vinski vodič – Slovenija. V nastajanju je nova knjiga o vinih Slovenije, ki izide oktobra 2017 v slovenščini in angleščini. Kot vinopisec je prepotoval praktično vse pomembne evropske vinske regije, dolino Nape, Južno Afriko…

Danes je aktiven v mednarodni trgovini z vini kot agent za podjetje Dveri-Pax ter kot soustanovitelj podjetja JRwines s sedežem v Hong-Kongu, ki posreduje pri prodaji vin na azijske trge. V Belvin vinski šoli izvaja tečaje in delavnice ter svetuje vinarjem in gostincem.

Da zna odlično predavati in pritegniti poslušalstvo, je pokazal že na mnogih vodenih degustacijah slovenskih in tujih vin ter srečanjih vinskega kluba Belvin. Zaljubljen je v formulo 1 ter igranje klaviatur.

 

Prvi dan: Ljubljana – Pariz – Reims

Zbor potnikov na letališču Brnik v zgodnjih jutranjih urah in prijava za let. Polet letala v Pariz in pristanek na letališču Charles de Gaulle. Prevoz s posebnim avtobusom v najbolj severno francosko vinorodno pokrajino Šampanjo.

V Reims – glavno mesto pokrajine Šampanje bomo prispeli po uri in pol vožnje in takoj začeli zelo delovno: obisk slovite šampanjske kleti s pokušino. Kosilo ob spremljavi šampanjcev in vin v Reimsu ter popoldan obisk še ene od vrhunskih šampanjskih kleti z vključeno pokušino.

Pozno popoldan prihod v hotel 4* v središču Reimsa in namestitev. Orientacijski ogled mesta s poudarkom na znameniti katedrali.  Preostanek večera prosto in nočitev.

 

Drugi dan: Montagne de Reims

Zajtrk v hotelu. Drugi dan bo namenjen raziskovanju regije Montagne de Reims, kjer rastejo najboljši modri pinoti Šampanje in katerega središče je vasica Äy, ostale znamenite vasice pa nosijo imena Verzenay, Verzy, Bouzy, Ambonais. Tod imajo svoj sedež znamenite kleti, kot sta Bollinger in Deutz.

Dopoldan ogled prve kleti z degustacijo, nato kosilo s spremljavo šampanjcev in vin ter popoldne ogled druge šampanjske kleti z degustacijo. Med obema obiskoma bo ravno dovolj časa za kratek sprehod med znamenitimi vinogradi modrega pinota.

Pozno popoldan povratek v Reims. Preostanek večera prosto in nočitev.

 

Tretji dan: Epernay in Cote de Blancs

Zajtrk v hotelu. Po zajtrku se bomo zapeljali v najbolj slikovito mesto Šampanje– Epernay, kjer je zgoščenost znamenitih šampanjskih hiš večja kot kjerkoli drugje v Šampanji. Sprehodili se bomo po znameniti  »šampanjski milji«, kjer je tudi sedež naslednje šampanjske hiše, ki jo bomo obiskali za pokušino. Pol Roger, Gosset, Perrier Jouët, Moët et Chandon, Mercier so le nekatera izmed znamenitih hiš iz Epernayja.

Sledi kosilo ob spremljavi šampanjcev in vin. Popoldan postanek v gričih južno od Reimsa– v ikoničnem Cote de Blancs, kjer ob omembi vasic Cramant, Avize, Oger in Le mesnil srce prične biti hitreje ljubiteljem šampanjcev »blanc de blancs«.

Obisk in pokušina šampanjcev vrhunskega manjšega pridelovalca in v primeru lepega vremena krajši sprehod med vinogradi chardonnayja, ki nas bodo očarali s pisanim jesenskim listjem.

V zgodnjih večernih urah povratek v Reims in preostanek večera prosto.  Nočitev

 

Četrti dan: Reims – Pariz - Ljubljana

Zajtrk v hotelu. Privatni ogled odlične šampanjske kleti v Reimsu ter pokušina vina. Sledi kosilo ob spremljavi šampanjcev in vin.
V popoldanskih urah prevoz s posebnim avtobusom na letališče Charles de Gaulle v Parizu. Prijava za let in polet v Ljubljano z večernim pristankom na letališču Brnik.

 

Cena: 1.590,00 €

 

V ceno je všteto:

- letalski prevoz Ljubljana – Pariz – Ljubljana in letališke prostojbine

- 3 nočitve z zajtrkom v hotelu 4* v dvoposteljni sobi

- 4 kosila ob spremljavi šampanjcev in vin

- 7 vodenih obiskov kleti z degustacijo

- prevoz s posebnim avtobusom po Šampanji in pristojbine za ceste

- strokovno spremstvo g. Roberta Gorjaka, vodenje, organizacija in izvedba potovanja

 

Doplačilo za enoposteljno sobo: 225,00 €

 

Maksimalna udeležba: 13 oseb

 

Pomembno: Dokončen seznam obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.

Sorodni izdelki
AVTOHTONA VIPAVSKA - Avtohtone slovenske sorte

1 dan, avtobus

spremljevalec: g. Jože Rozman

odhod: 08.02.2018

Cena:
130,00 €
BOLGARIJA

ZAGOTOVLJEN ODHOD

RAZPRODANO - ČAKALNA VRSTA

5 dni, letalo, hoteli 4* in 3*

spremljevalec: g. Janez Benda

odhod: 27.04.2018

Cena:
1.055,00 €
MOLDAVIJA
5 dni, letalo, hotel 4*, maksimalna udeležba: 15 oseb, spremljevalec: g. Jože Rozman, odhod: 27.04.2018

PRIPOROČAMO!

Cena:
1.160,00 €
ČILE, ARGENTINA in URUGVAJ

12 dni, letalo, hoteli 4*

spremljevalec: g. Marin Berović

odhod: 07.03.2018

Cena:
4.700,00 €